Bedevaart door Sint-Lambrechts-Woluwe | Lenneke Mare

Op zaterdagnamiddag 14 april, traditiegetrouw de tweede zaterdag na Pasen, vindt één van meest intrigerende bedevaarten van Brussel plaats: de eeuwenoude Lenneke Marebedevaart. Die gaat terug op het ontroerende verhaal van een Brabantse zalige die in de tweede helft van de 13e eeuw in Woluwe leefde en daar ook tragisch aan haar einde kwam (meer info: kader onderaan of Lenneke Mare).

De bedevaart bestaat uit een tocht van 2,5 km door Sint-Lambrechts-Woluwe met regelmatige gebedshaltes, en een eucharistieviering in de Lenneke Marekapel met aansluitend een hapje en een drankje in de tuin van de kapel.

Nieuw dit jaar : kinderprogramma. Tijdens de tocht kunnen kinderen deelnemen aan een spel rond de figuur van Lenneke Mare. Tijdens de eucharistieviering is er ook een kindernevendienst voorzien.

Praktisch:

  • Afspraak: zaterdag 14 april om 14u45 aan de Lenneke Marekapel (hoek Vanderveldelaan en Kapellaan, Sint-Lambrechts-Woluwe.
  • Eucharistieviering met kindernevendienst : rond 16u.
  • Contact: Georges Desmul: e de.smul@gmail.com – gsm : 0496 12 23 61

Lenneke Mare (ook wel ‘Maria Dolorosa van Brabant’ genoemd) is een Brabantse zalige die in de tweede helft van de 13de eeuw in Woluwe leefde. De naam komt voort uit een verbastering van “Alleyndiger Mariën”, “ellendige Maria”. Zij leefde op jonge leeftijd als kluizenares in het bos. Ze bad, wijdde haar leven aan goede werken, en leefde van aalmoezen. Ze werd echter ten onrechte van de diefstal van een kostbare beker beschuldigd, omdat ze niet wilde ingaan op de avances van een edelman in het bos van Linthout. De rechtbank veroordeelde haar ter dood, en de overlevering vertelt dat ze levend werd begraven. De man die haar valselijk beschuldigde, werd door wroeging en demonen gekweld. Slechts jaren later vond hij genezing aan het graf van zijn slachtoffer. 

 


Date / Heure
Date(s) - 14 avril 2018
14h45 - 18h00

Lieu
Lenneke Marekapel | Chapelle Marie-la-Misérable
Avenue de la chapelle, 37
1200 Woluwe-Saint-Lambert


Chargement de la carte…