Advent & Kerst | Kerststallen in de kathedraal

Adventstijd, kersttijd, tijd van verwondering …..

God voegt zich bij de zijnen. Hij is met ons: Emmanuel. Het universeel karakter van ons geloof in dit mysterie van de incarnatie wordt benadrukt door kerststallen die zeer verschillende culturen en gevoeligheden weerspiegelen.

Traditioneel zal de kathedraal dan ook van zondag 29 november tot zondag 3 januari 2021 een twintigtal kerstallen herbergen van de verschillende katholieke gemeenschappen van buitenlandse afkomst die aanwezig zijn in Brussel, alsook de kerststal van de kathedraal zelf bestaande uit levensgrote figuren gemaakt van papier op een metalen gaas door Annette Van Ingelgem.

Het was kanunnik Raymond Van Schoubroeck (1928-2019), deken-emeritus van Brussel-centrum, die aan de wieg stond van dit mooie initiatief begin jaren 90. Voordien had hij reeds de pastorale zorg voor de katholieke gemeenschappen van buitenlandse herkomst opgericht. E.H. Eric Vancraeynest is hiervoor momenteel verantwoordelijk.

Laten we het dubbel doel van dit initiatief even in herinnering brengen. Het is in de eerste plaats een gelegenheid tot meditatie en verwondering, voor iedereen toegankelijk en niet-commercieel. Een echt gelovig alternatief voor een zekere folkloristische voorstelling van het kerstfeest. Het tweede doel is om de kathedraal op een bevoorrechte manier open te stellen voor de buitenlandse gemeenschappen. Dit jaarlijks gebeuren is voor hen erg belangrijk. Zo hebben ze de kans om zich bekend te maken, herkend te worden en dit niet alleen door de andere Brusselse kerken maar ook door de talrijke voorbijgangers.

Dit jaar kan men kerststallen ontdekken vervaardigd door Kongolese-, Albanese-, Braziliaanse-, Chaldeeuwse-, Chinese-, Koreaanse-, Spaanse- (Spaanstalige gemeenschappen van Sint-Gillis, van de Rijke Klaren, van Schaarbeek), Japanse-, Maronitische-, Filipijnse-, Poolse-, Portugese-, Roemeense-, Slovaakse- en Oekraïense gemeenschappen.

Moge de aanwezigheid van deze kerststallen, aan het einde van dit bijzonder moeilijke jaar 2020 en bij het begin van een nieuw jaar waar iedereen op beter hoopt, ons uitnodigen om elkaar te verwelkomen met respect voor ieders verscheidenheid en ons ook aanmoedigen tot onderlinge solidariteit.

Aarzel niet om naar de kathedraal te komen, in overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften. Het is de moeite waard ! Elke dag geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur.

Naar de website van de kathedraal.

Naar de website van Kerknet.