Zorgverlener in kerststal Brusselse kathedraal als eerbetoon

 

De kerststal van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel herbergt een nieuw beeld in dit jaar waarin de coronapandemie ongenadig toesloeg: dat van een zorgverlener. De levensgrote figuur van papier-maché is een eerbetoon aan al wie solidair is met de slachtoffers van de pandemie. Het is tegelijk een oproep om hun voorbeeld te volgen.

In de kathedraal van Brussel staan zoals elk jaar een twintigtal kerststallen opgesteld. Ze worden uitgewerkt door de geloofsgemeenschappen in Brussel van buitenlandse herkomst.

De stal van de kathedraal zelf bestaat uit levensgrote figuren van papier-maché en is van de hand van Annette Van Ingelgem. Uitzonderlijk werd dit jaar een nieuwe figuur toegevoegd: een zorgverlener, verpleegster of dokter, herkenbaar aan het masker en de spuit in de rechterhand.

Oproep tot solidariteit

Monseigneur Jean Kockerols, hulpbisschop voor Brussel, ziet in het beeld een eerbetoon aan al diegenen die zich, op een of andere manier, solidair tonen met de slachtoffers van de pandemie en een sterke uitnodiging om hun voorbeeld na te volgen.

Het initiatief voor het nieuwe beeld komt van Benoît Lobet, pastoor-deken van de kathedraal om niet alleen vast te houden aan de realiteit van het moment. Benoît Lobet: Door zich in Jezus te belichamen, stelt God zichzelf kwetsbaar op en open voor alle ellende en lijden van de mensen, ook voor hun ziekten. Hij plaatst zichzelf in onze handen en aanvaardt om door mensenhanden te worden verzorgd.

‘God omarmt de kwetsbaarheid, het angstgevoel van zoveel mensen die door de huidige pandemie worden getroffen.’

De kerststallen in de Brusselse kathedraal zijn te bezoeken tot 3 januari.

Open kerken

De Brusselse katholieke kerk roept op om kerkgebouwen in de stad ook in coronatijd zoveel mogelijk open te houden. Vooral op 24 en 25 december van 15 tot 18 uur, zodat ieder die het wenst naar de kribbe kan komen om er te bidden en er goed kan onthaald worden.

Meer weten over de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal.

 

Het beeld van een zorgverlener in de kerststal van de Brusselse kathedraal is een eerbetoon aan al wie solidair is met slachtoffers van de pandemie.  © Hellen MardagaHet beeld van een zorgverlener in de kerststal van de Brusselse kathedraal is een eerbetoon aan al wie solidair is met slachtoffers van de pandemie. © Hellen Mardaga

Toegang tot de site van de kathedraal.